Team Openwebconcept op fieldlab 2019

Holgers Logboek fieldlab 2019 Team Open webconcept.

Een maand geleden! Holger…je kunt toch niet altijd alles willen…. Waarom niet?

Het is woensdag 28 augustus. We zitten een maand voor het fieldlab. De Openwebconcept gemeenten komen bij elkaar in een kickoff bijeenkomst op dev.loer bij de VNG in Utrecht. We willen spijkers met koppen slaan. Nu het gelukt is om de betrokken marktpartijen (Yard internet, Site.nu, Decos (Join) en zaaksysteem.nl) samen met onze eigen developers van de gemeenten Súdwest-Fryslan, Buren en Lansingerland) om de tafel te krijgen hebben we een momentum gecreëerd.
Als inleiding geef ik een korte aftrap. Welke bouwstenen en ervaringen hebben we inmiddels binnen het Open Webconcept beschikbaar. Wat willen we hiermee realiseren tijdens het fieldlab 2019!

Voor ik het weet hebben we 3 projecten vastgesteld!

  1. WordPress formulieren met IRMA attributen via NLx koppelen aan de lokale Decos Join zaaksysteem via ZGW Api bij de gemeente Buren
  2. Inloggen met IRMA op MijnSúdwest-Fryslân en opvragen zaken via ZGW api
  3. Progressive web app BuitenOpOrde gemeente Lansingerland via NLx koppelen aan Zaaksysteem.nl (cloud)

Drie innovatieve projecten in 4 dagen? En natuurlijk wil ik het allemaal in productie klaar hebben op vrijdag voor de demo’s tijdens het fieldlab. Hier wordt ik dan wel bijgestuurd. Holger, dit lukt echt niet, voor productie moeten er van te voren goed getest worden. Ik laat me overhalen. Oké maar dan wel volledig in de acceptatiestraat van de gemeente opgeleverd zodat we in oktober live in productie kunnen.
De uitdaging staat, nu aan de slag om het ontwikkelteam compleet te krijgen en alle infrastructuur up en running op 23 september als we aan de slag gaan aals Team Open Webconcept!

De week voor het fieldlab. Buikpijn!!

Het fieldlab nadert.
Om in acceptatie live te gaan met NLx en IRMA moeten de servers voor de NLx In- en outways en IRMA maandag wel draaien. Om dit goed en veilig op te zetten heeft het wel wat voeten in de aarde.

Het wordt druk op het Fieldlab. Er is ruimte gereserveerd voor 8 ontwikkelaars voor het team Open Webconcept. Op woensdag zit ik op een team van 15 man. Vrijdag voor het fieldlab al op 19….

Ik krijg er inmiddels buikpijn van. Als “teamcaptain” heb ik het niet meer onder controle. Moet ik ontwikkelaars gaan melden dat ze niet kunnen komen?? Ik laat het op zijn beloop. We gaan het maandag wel zien.

Het Fieldlab 2019

Maandag 23 september.

Het is negen uur! Het team is binnen. De eerste druk valt van me af. De VNG heeft een ruimte waar we de hele week kunnen zitten met ons team! We starten met een standup. Stellen de 3 teams samen en wijzen de scrummasters aan! Aan de slag.

Aan het eind van de dag blijkt dat alle servers nog niet operationeel zijn. Ook moet er intern bij de gemeente nog het één en ander ingericht worden. Gaat het allemaal lukken? Ik maak me zorgen.

Wel maken we mooie stappen met de code.
Zo hebben we de IRMA code losgeweekt van de formulieren en is het Súdwest-Fryslân gelukt deze te koppelen aan MijnSudwestFryslan waar ze ook mooie stappen mee maken.
Zaaksysteem.nl  heeft de NLx Inway nagenoeg draaien.

 

Dinsdag 24 september

Een spannende dag! Krijgen we de connecties allemaal tot stand. Draait de IRMA-server, draaien alle NLx in- en outways op alle locaties? Ook draaien we mee in de PI-planning. Het is vol vandaag op dev.loer in Utrecht.

Bij de standup aan het einde van de dag komen er gelukkig allemaal mooie berichten. Met 12 ontwikkelaars kun je veel realiseren! De meeste connecties zijn uiteindelijk gelegd. Systemen communiceren via NLx de eerste ZWG berichten. Nog wel met ingehackte code maar er is verbinding!

Ik slaap deze nacht een stuk beter 🙂

 

Woensdag 25 september

Ik ben een stuk rustiger na wat ik gisteren heb zien werken. Vandaag werken we heel hard aan de toepassingen zelf. Hoe krijgen we in MijnSudwest-Fryslan ook ZGW zaken zichtbaar. Hoe krijgen we alle attributen van het WordPress formulier in de Decos Join zaak bij de gemeente Buren.

Aan het eind van de dag wordt ik helemaal blij en vier ik al een klein feestje. Ik heb net bij de gemeente Buren ingelogd op de acceptatieomgeving van Join. En… hier stonden netjes de zaken klaar die via NLx waren ingeschoten vanuit de IRMA formulieren op de acceptatieomgeving van Buren.nl.

Morgen de laatste eindjes aan elkaar breien en dan zijn we klaar voor productie en kunnen we vrijdag alles presenteren bij de Fieldlab demo’s

Vandaag donderdag 26 september

Eindelijk even tijd om wat aan de communicatie te doen. Weet je… ik schrijf gewoon een logboekje van de afgelopen tijd 🙂