Website nóg gebruiksvriendelijker en toegankelijker

In 2018 hebben we onze website www.lansingerland.nl vernieuwd. Dit op basis van het Open Webconcept (OWC). Om berichten te publiceren op de website maakten we gebruik van de editor WordPress. Nu zijn we overgestapt op een nieuwe versie van deze editor: Gutenberg. Deze plugin is genoemd naar Johannes Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Een aantal andere OWC-gemeenten zoals Alkmaar en Hoeksche Waard stapten al eerder over. Maandag 14 december 2020 lanceerden we onze ‘nieuwe’ website.

Nieuw is de website zeker niet, want die was in 2018 al vernieuwd. Maar de komst van de nieuwe editor Gutenberg maakte het wel mogelijk om de website op enkele punten verder door te ontwikkelen. En met name om een aantal sjablonen te vernieuwen. Het uitgangspunt was om alle ‘toeters en bellen’ van de website te halen, en qua lay-out meer rust op de pagina’s te brengen. De aanleiding hiervoor was een A/B test die de gemeente eind 2019 heeft laten uitvoeren. Dit omdat inwoners en medewerkers van de gemeente signalen afgaven dat links en formulieren op de website niet goed te vinden zouden zijn. Met de uitkomsten van dit onderzoek is de gemeente aan de slag gegaan. De verbeterde website bevat veel minder linkjes, buttons en icoontjes. Informatie wordt zo overzichtelijker gepresenteerd. Wat opvalt zijn de vernieuwde homepage en de themapagina’s, die anders zijn ingedeeld. Op de zoekresultatenpagina is het nu mogelijk om te filteren.

Lansingerland heeft voor Gutenberg gekozen omdat de huidige versie van WordPress op termijn niet meer wordt ondersteund. Bovendien zijn nieuwe plugins en thema’s ontwikkeld voor Gutenberg en is deze editor toegankelijk(er) en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger.