Meekijken op het DIT-Proof fieldlab

Meekijken

Maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 mei 2023 organiseert de gemeente buren het laatste DIT-Proof fieldlab voor de zomervakantie. DIT, de Digitale Informatie Transitie naar de Common Ground, doen we graag samen! DIT vinden we belangrijk! De gemeente Buren nodigt alle gemeenten dan ook uit die aan de slag willen gaan/zijn met de Digitale Informatie Transitie om deze 3 dagen mee te komen kijken. Er is wel 1 maartje,… we hebben ruimte voor maximaal zo’n 60 bezoekers per fieldlabdag 🙂

We organiseren het 8e DIT-Proof fieldlab deze keer op ons gemeentehuis in Maurik. Om zo veel mogelijk gemeenten de mogelijkheid te geven om mee te kijken hebben we de 3 dagen in thema’s ingedeeld.

De 3 dagen hebben een vaste indeling. Naast dat de fieldlabs zelf elke dag vanaf 8 uur al starten is de inloop voor de bezoekers vanaf 9:30 uur. Tussen 10:00 en 12:30 uur zijn er verschillende presentaties rond het thema van die dag. Vanaf 12:30 staat er dan een lunch klaar en is er tot ongeveer 15:00 uur de gelegenheid om door te praten met collega gemeente die al aan de slag zijn met het Open Webconcept en de Common Ground. Al met al zijn het dus kleinschalige zeer interactieve themadagen om je te kunnen verdiepen in de mogelijkheden die de bouwstenen van het Open Webconcept al kunnen bieden.

Aanmelden kan nu!

Wil je als gemeente op één of meerdere van deze dagen meekijken en vooral netwerken met collega’s die ook al aan de slag zijn met de Common Ground en het Open Webconcept? Meldt je dan aan als bezoeker van het DIT-Proof fieldlab op 15, 16 en/of 17 mei op het gemeentehuis van de gemeente Buren in Maurik. Stuur hiervoor een mailtje naar hpeters@buren.nl met hierin je naam, de gemeente waar je werkt en de dag(en) die je wilt bezoeken. Holger stuurt je dan bericht terug. Let wel op! Er is ruimte voor maximaal 50 a 60 bezoekers per dag en …Vol is Vol. Aanmeldingen zijn alleen mogelijk voor gemeenteambtenaren en worden op volgorde van binnenkomst mail afgehandeld. Zodra een dag vol is zullen we het hier zo spoedig mogelijk melden.

Maandag 15 mei, Wet Open Overheid dag (OpenPub)

Maandag 15 mei belooft van de start af aan al een hele gave dag te gaan worden. De week voor het filedlab, op maandag 8 mei, komt namelijk de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot op werkbezoek bij de gemeente Buren in het kader van 1 jaar Wet Open Overheid en de internationale OpenGovWeek. Tijdens dit werkbezoek bieden wij de minister het “Startplan actief openbaar maken” aan.
Op maandag 15 mei beginnen we dan ook direct met het verhaal van Maarten Marx die met zijn studenten van de Universiteit van Amsterdam laat zien wat er allemaal mogelijk is als je aan de slag gaat met dit Startplan en de Woo data van jou gemeente actief openbaar maakt en hiervoor gaat publiceren via de OpenPub. De OpenPub is één van de bouwstenen uit het Open Webconcept waarmee je direct aan de slag kunt gaan en waarbij meerdere marktpartijen al ruime kennis hebben om de gemeenten hierbij te kunnen ondersteunen. Maar zoals het er nu uitziet gaat Maarten ook al een sneak preview laten zien wat zijn studenten allemaal doen met artificial intelligence (AI) op onze videostreams van de raadsvergaderingen. Zo ie zo dus een gave start van het Fieldlab programma.

Dinsdag 16 mei, Mijn Zaken en KISS dag (OpenPDD)

De gemeente Buren heeft afgelopen jaar als één van de VNG/BZK Pilot gemeenten meegedaan aan de ontwikkeling van MijnZaken. VNG, gemeenten en marktpartijen trokken hierbij samen op en hebben het Open Webconcept bouwblok het Open Portal Digitale Dienstverlening verder doorontwikkeld en uitgebreid met een mijn.gemeente loket functionaliteit (OpenPDD MijnZaken). Naast het gebruik van de OpenPDD e-forms kunnen inwoners  met deze uitbreiding op de OpenPDD nu ook de ingezonden aanvragen volgen via de ontwikkelde Track & Trace functionaliteit op de website van de gemeente.

In onze test- en acceptatieomgeving hebben we nu een set van bouwstenen staan waar je als gemeente je digitale werkprocessen mee kunt gaan inrichten volgens de principes en standaarden van Common ground. Op deze thema dag praten we je graag bij hoe bouwstenen als de OpenPDD e-forms, OpenPDD MijnZaken, OpenZaak, OpenPub, OpenPDC, KISS, Waardepapieren, DigiD, Yivi kunnen bijdragen aan de versnelling van de innovatie en digitalisering van de gemeentelijke bedrijfsvoering en dienstverlening.

Dit doen we op 16 mei niet alleen. Op deze dag zijn namelijk ook een aantal leveranciers van Zaaksystemen aanwezig op het fieldlab om te kijken hoe we deze bouwstenen gaan integreren in het bestaande ICT-landschap en zodoende nog verder kunnen versnellen met de digitalisering van onze werkprocessen.
Maar ook het OmniChannel MijnZaken programma van de VNG is dinsdag 16 mei aanwezig met hun helpdesk MijnZaken en is de gehele dag beschikbaar voor vragen. Ook kun je je hier aanmelden als gemeente om aan de slag te gaan met MijnZaken en kun je hierbij gebruik maken van ondersteuning vanuit de VNG.

Ook werkt er een team van het ICTU aan de doorontwikkeling van de mogelijkheden rond waardepapieren in de e-diensten die we integreren in onze OpenPDD e-forms.
Redenen genoeg dus om je aan te melden voor de dinsdag!

Woensdag 17 mei, Open Webconcept Websites dag

Inmiddels werken al zo’n 30 gemeenten in Nederland met een website die is opgezet met de Common Ground bouwstenen van de Open Webconcept beweging en,… dit aantal groeit snel.
Dat is ook niet zo vreemd, er zijn namelijk al een flink aantal marktpartijen die jou gemeente kan helpen met het opzetten van de gemeentelijke website met de Open Webconcept bouwstenen als de OpenPub, OpenPDC, OpenPDD.

Deze ochtend gaat er iets anders uitzien. Een aantal Open Webconcept gemeenten geven een korte pitch (laten vooral live zien hoe het er uit ziet) over een onderwerp als: “ Toegankelijkheids eisen, participatie projecten, thema websites, Single Digital Gateway”.

We verwachten 4 pitches te organiseren van circa 10 minuten en vervolgens 20 minuten doorvragen en antwoorden. We starten op 10:00 uur en om 12:30 gaan we lunchen en napraten tot ongeveer 15:00 uur. Dus gelegenheid genoeg om even 1 op 1 met de pitchers of andere collega’s na te praten en te kijken hoe jij als gemeente ook aan de slag kunt gaan met de bouwstenen van het Open Webconcept. Het komt dan ook mooi uit dat er op deze woensdag meerdere marktpartijen aanwezig zijn die ervaring hebben bij de ondersteuning van gemeenten bij de implementatie en het beheer (SLA contract) van de Open Webconcept bouwstenen.

Een mooie manier om informeel alvast eens kennis te maken. We doen het namelijk samen!