Blog

Wat is de Portal Digitale Diensten voor eFormulieren (OpenPDD)?

Bouwblok voor het maken van digitale diensten (e-formulieren).
Profielfoto van Femke Bruinsma
21 november 2023 | 1 minuut lezen

Bouwblok voor het maken van digitale diensten (e-formulieren).

Basis

De Open Portal Digitale Diensten (OpenPDD) is een toepassing waarmee u als gemeente eenvoudig en snel digitale formulieren kunt maken voor de start van elk digitaal proces in uw gemeente. Dit geldt zowel voor formulieren voor de inwoners en ondernemers in uw gemeente als interne formulieren voor de interne werkprocessen. De basis van de OpenPDD is gemaakt met de Worpress formulieren plugin GravityForms. Voor toepassing binnen de overheid is deze plugin uitgebreid met aanvullende plugins om veilig te kunnen inloggen, betalen en verzenden van het formulier naar uw eigen datadienst (Zaaksysteem).
Overzicht formulieren gemeente Hoeksche Waard met de OpenPDD

DigiD

Plugin voor de OpenPDD. Inloggen met DigiD.

IRMA

Plugin voor de OpenPDD. Met de IRMA plugin kun je in je formulier authentieke IRMA attributen opnemen die een gebruiker van het formulier met zijn IRMA-app uit zijn eigen kluis op zijn mobiele telefoon kan delen. Met deze IRMA plugin heb je een AVG-proof alternatief voor DigiD inlog als het BSN niet echt nodig is. Dit is bijvoorbeeld handig als je bij polls zeker wilt weten of de gebruiker in een bepaalde wijk/dorp/straat woont of tot een bepaalde leeftijdscategorie behoort. Maar ook inloggen met IRMA attributen is één van de mogelijkheden.

e-herkenning

Plugin voor de OpenPDD. Inloggen met e-herkenning (deze plugin is nog in ontwikkeling).

ZGW 2.0

Plugin voor de OpenPDD. Met deze plugin kunt u de content van het formulier omzetten naar de nieuwe VNG standaard voor ZaakGericht Werken (ZGW 2.0). Hiermee kunt u de ingevulde formulieren verzenden naar een zaaksysteem welke deze standaard ondersteund. Onder andere OpenZaak, de Open Source datadienst voor het opslaan van zaakinformatie van de VNG.

NLx

Plugin voor de OpenPDD. Met deze plugin kunt u veilig aansluiten op de nieuwe digitale snelweg de NLx welke door de VNG is ontwikkeld en wordt beheerd in het kader van de informatiekundige visie de Common Ground. Met deze plugin bent u dus snel Common Ground proof met uw e-formulieren.

OpenPDD MijnZaken (Portal Digitale Diensten)

Het realiseren van “Track & Trace” mogelijkheden, waarin inwoners, ondernemers en medewerkers (in de keten) naadloos met elkaar kunnen samenwerken aan een proces. Hierdoor kan je als gemeente via een gestandaardiseerd ZGW-Api aansluiten op MijnZaken (MijnZaken-pilot VNG).