Blog

Wat is de Producten en Diensten Catalogus (OpenPDC)?

Bouwblok voor het registreren van webcontent over producten en diensten.
Profielfoto van Femke Bruinsma
21 november 2023 | 1 minuut lezen

Basis

De Open Producten en Diensten Catalogus (OpenPDC) is een database waar alle producten en diensten  van de gemeente in worden opgeslagen. Via een Application Programming Interface (API) zijn de producten en diensten door iedereen uit te lezen.

Samenwerkende Catalogi

De feed naar de samenwerkende catalogi van de Producten en Diensten Catalogus (PDC) informatie loopt via de portal. Dit is niet zichtbaar. De PDC is hiermee losgekoppeld van de portal, waardoor er een flexibelere eigen indeling mogelijk is.

Legestabel

Plugin voor de OpenPDC. In de legestabel worden alle leges van producten en diensten beheerd. Wijzigingen in leges en de datum waarop de aangepaste leges in moet gaan, staan in deze tabel. In de OpenPDC staan in zo’n geval niet de leges maar een shortcode (snelkoppeling) naar de juiste leges. Zo zijn alle actuele leges op het gewenste tijdstip altijd online. Dit scheelt veel werk op 1 januari.

Verordeningentabel

Plugin voor de OpenPDC. In de verordeningentabel kan lokale wet- en regelgeving die bij de rijksoverheid gepubliceerd wordt gekoppeld worden aan producten en diensten. Wijzigingen in links naar Verordeningen en de datum waarop de aangepaste links in moeten gaan, staan in deze tabel. In de OpenPDC staan in zo’n geval niet de link zelf maar een shortcode (snelkoppeling) naar de juiste link. Zo zijn alle verwijzingen naar de actuele verordeningen op het gewenste tijdstip altijd online. Dit scheelt veel werk op 1 januari.

Locaties

Plugin voor de OpenPDC waarmee locaties kunnen worden aangemaakt die aan producten en diensten kunnen worden gekoppeld. Aan de locaties kunnen ook openingstijden worden gekoppeld. Deze informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om contactpagina’s te genereren of bepaalde producten en diensten alleen aan te bieden om specifieke locaties.