Nieuwsbericht

Demodag MijnServices-hackathon

De VNG organiseert vanuit het programma Omnichannel/MijnServices een hackathon rondom het verbeteren van digitale interactie met inwoners en ondernemers. Tijdens de demodag op 17 oktober presenteren gemeenten en leveranciers hun prototypes en resultaten.

Profielfoto van Femke Bruinsma
4 oktober 2024 | 1 minuut lezen

MijnServices zijn digitale services die gemeenten in hun inwonersportaal (zoals MijnOmgeving) kunnen implementeren. Denk aan de track-en-trace-service MijnZaken voor een bepaalde dienst in het sociaal domein of een profielservice waarin inwoners zelf hun gegevens en contactvoorkeuren kunnen aanpassen.

Hackaton

Het Open Webconcept biedt inwoners de mogelijkheid om hun gemeentelijke zaken snel en transparant te regelen via de MijnOmgeving. Tijdens de hackathon hebben we een grote stap vooruitgezet. Naast MijnZaken hebben we nu ook de service MijnTaken toegevoegd. Inwoners zien hierdoor na het inloggen direct hun openstaande taken, zoals het uploaden van aanvullende documenten, dankzij koppelingen met diverse zaaksystemen. Dit geeft hun volledig overzicht en controle.

Ook is de MijnKaart ontwikkeld, een innovatieve open-source oplossing voor het tonen van kaarten op de website. Inwoners zien via de MijnOmgeving direct hun woning op de kaart. Met de flexibiliteit om geo-data op verschillende manieren toe te voegen krijgen ze real-time inzicht in alles wat er in hun omgeving gebeurt zoals nieuwsberichten, speeltuinen of openbare bekendmakingen. Zo vergroten we de betrokkenheid op een toegankelijke en interactieve manier!

Tijdens de hackathon is ook getest of inzicht in het gebruik van persoonsgegevens binnen de MijnOmgeving mogelijk is. Dankzij de API-gateway kan nu nauwkeurig worden gecontroleerd waar persoonsgegevens worden gebruikt en gedeeld. Dit is van belangrijk voor AVG-compliance en zorgt ervoor dat auditors kunnen zien welke informatie met wie is gedeeld en voor welk doel. Ook is onderzocht hoe NextCloud kan ondersteunen in de ontwikkeling. Hier is ook een demo van beschikbaar.

Demodag op 17 oktober

Na een week hard werken presenteren gemeenten en leveranciers hun prototypes op 17 oktober tijdens een feestelijke demodag in Utrecht. Online meekijken kan ook!

Programma

  • 13:00 – 13:30 uur inloop
  • 13:30 – 16:00 uur: presentaties
  • Vanaf 16:00 uur: borrel 

U ontvangt op een later moment na inschrijving meer informatie over het programma en de gemeenten en die hun prototypes komen presenteren.

Locatie en tijd

  • La Vie Meeting Center, Sint Jacobsstraat 61 3511 BP Utrecht
  • Donderdag 17 oktober, 13.30 - 16.00 uur

Doelgroep

Medewerkers bij gemeenten of leveranciers die zich bezighouden met (digitale) dienstverlening of IT.

Kosten

Geen

Aanmelden

Via: https://vng.nl/agenda/demodag-mijnservices-hackathon-prototypes-voor-digitale-interactie-met-inwoners-en-ondernemers