Blog

Algemene informatie over de bouwblokken

Binnen het Open Webconcept werken we met bouwblokken die gemeenten kunnen gebruiken bij de realisatie van de digitale dienstverlening.
Profielfoto van Femke Bruinsma
25 november 2023 | 1 minuut lezen

Vanuit het basisprincipe van het Open Webconcept volgen we de landelijke VNG architectuurontwikkelingen (Common Ground principes). Dit houdt in dat alle opgeslagen informatie in een onafhankelijke databron wordt opgeslagen en door verschillende toepassingen (her)gebruikt kan worden uit de bron.

Twee soorten bouwblokken

  • Datadiensten

Met de bouwstenen voor datadiensten kan je als gemeente onafhankelijk van een leverancier gegevens opslaan in een database en via een API (application programming interface) beschikbaar stellen. Hiermee kan je meerdere leveranciers toepassingen laten maken voor de digitale dienstverlening. Met een datadienst op zich kun je dus alleen data opslaan en bijhouden onafhankelijk van je leverancier.

  • Toepassingen

Met de bouwblokken voor de toepassingen kan je daadwerkelijke diensten opzetten voor de online dienstverlening. Denk hierbij aan een gemeentelijke website, een intranet, e-formulieren, et cetera. De Open Webconcept bouwstenen voor de online dienstverlening maken gebruik van de API’s van de datadiensten.

Opencatalogi

Via onze eigen opencatalogi kunnen deze teruggevonden worden op onze automatisch gegenereerde bouwblokken lijst.
Momenteel zijn we bezig om deze functionaliteit beter werkend te krijgen

We maken de bouwblokken beter vindbaar, daarom zijn de spelregels aangepast. We vragen onze leveranciers om een beschrijving van het bouwblok te maken.