Nieuwsbericht

Rekentool onroerendezaakbelasting (OZB) in Lansingerland

Misschien ken je het wel. De vakafdeling benadert je als contentbeheerder en wil een document op de website plaatsen. Helaas gaat het dan vaak om een ontoegankelijk document. In dit geval eindigt het verzoek in een mooie, nieuwe en toegankelijke ontwikkeling op de gemeentelijke website. 

Profielfoto van Julian Reedijk
14 juni 2024 | 1 minuut lezen

OZB rekentool

Het ging in dit geval om een rekentool voor onroerendezaakbelasting (OZB). Ieder jaar verstuurt SVHW (extern) voor onze gemeente de aanslagen voor OZB. De ontvangers zijn er bij gebaat om het gebruikers- en eigenarendeel te berekenen om vervolgens door te kunnen belasten.

Probleem Excel-bestand

Team Financiƫn had voor de berekening een rekentool ontwikkeld in een Excel-bestand. Helaas is een Excel-bestand niet digitaal toegankelijk. Je verplicht bezoekers van jouw website een office 365 pakket te hebben, anders kunnen zij het document niet openen en gebruiken. Daar moesten we dus wat mee...

De oplossing

Het Excel-bestand was vrij eenvoudig te vertalen. Je vult het bedrag op het aanslagbiljet in en er worden 2 delen van berekend. In dit geval werd er voor het eigenaarsdeel 55,169% van het geheel genomen. Voor het gebruikersdeel was dit 44,831%. Dit maakt samen 100% en dat is het OZB bedrag op het aanslagbiljet.

Ik heb vervolgens aan Yard gevraagd of zij de formule op een digitaal toegankelijke manier konden ontwikkelen. Het resultaat is te vinden op onze website onder belastingen. Je vult het OZB bedrag in en de rekentool berekent de rest. Stapje voor stapje naar een volledig digitaal toegankelijke website.