Nieuwsbericht

DIT is ook voor kleine(re) gemeenten!

Digitaal Inclusief en Transparant dat is wat de inwoner en de wetgever van ons verlangt als gemeenten. Om DIT te realiseren is heeft de VNG een informatiekundige visie #CommonGround opgesteld en een programma ingericht om dit naar alle gemeenten in Nederland uit te rollen. Grote maar ook kleine(re) gemeenten moeten dus aan de bak.

Wist u dat dit voornamelijk kleine(re) gemeenten zijn? Ik heb het eens op een rijtje gezet.

Profielfoto van Holger Peters
7 mei 2024 | 1 minuut lezen

342 gemeenten.

Zo zijn er 250 gemeenten met minder dan 50.000 inwoners en maar 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. In de 100.000 + gemeenten wonen bij elkaar 6,7 mln. van de bijna 18 mln. inwoners. Het grootste aantal inwoners woont dus in een kleine(re) gemeente. Download hier de lijst met inwoners per gemeenten (CBS 2023). Ik heb de lijst met gemeenten overzichtelijk in 3 kolommen gezet. Alfabetisch, van groot naar klein en van klein naar groot. In de kolom van groot naar klein heb ik de indeling gemaakt in 3 groepen. 100 000+ gemeenten, tussen 50 000 en 100 000 en kleiner dan 50 000 inwoners. Ook heb ik hier de gemeenten die nu hun website al hebben opgezet met de bouwblokken van het Open Webconcept groen aangegeven en het totaal aantal inwoners die nu in een gemeente wonen met een website op basis van DIT-principe. Inmiddels dus al bijna 2 mln. inwoners! De kleinste gemeente is Rozendaal met 1 754 inwoners en de grootste is Zaanstad met 159 618 inwoners die nu hun website aan het bouwen is met de Open Webconcept bouwblokken.

Het #OpenWebconcept vindt dan ook dat naast de grote ook voor de 310 kleine(re) gemeenten (< 100 000) werkbare oplossingen moeten komen en daarom zijn we pragmatisch aan de slag gegaan met DIT-Principe zoals wij de migratie naar de Common Ground noemen. In mijn volgende bericht zal ik hier meer over vertellen.

Iedereen welkom op 28 mei in gouda!

Wil jij als kleine(re) of als grote gemeente aan de slag? Kom dan 28 mei naar de Open Webconcept dag in Gouda. Wij zien geen verschil. De CommonGround bouwblokken van het Open Webconcept werken voor groot en klein. Zo zijn er al vijf 100.000+ gemeenten en twintig kleine(re) gemeenten actief binnen de Open Webconcept beweging.

Op 28 mei leggen we uit hoe DIT-principe werkt en hoe je, groot of klein, morgen al aan de slag kunt gaan met de de Digitale Informatie Transitie naar de Common Ground.

Kijk op de website van het Open Webconcept en meld je aan voor de themadag

https://openwebconcept.nl/owc-dag-28-mei